2013.07.28.
22:38

Írta: kisatlasz

Biznisz bérencek

3281625420_cfef216dfa_o.jpg

Vannak színészek, akik virágot kapnak egy sikeres előadás után, és vannak, akiket beperelnek. Brad Smith ez utóbbiak közé tartozik.

Az amerikai színész munkakörélményei távol állnak a hollywoodi csillogástól, mint választott hazája, Kína az Államoktól. Közönsége kizárólag üzletemberekből áll, az előadásokon csak öltönyben jelenhet meg, és mindig olyan szerepet osztanak rá, amiben a nagy karakterek megformálásának fontos, de nem legérdemibb részén van a hangsúly: a hallgatáson.

Smith egyike azoknak az expatriótáknak, akik Kínában a „fehér srác nyakkendőben”, más néven arcmunka szektorban praktizálnak. Sok kínai cég saját reputációja javítása és ügyfelei elbűvölése érdekében külföldieket bérel fel, akik tárgyalásokon, megnyitókon, üzleti ebédeken játszák el a cég rangos külföldi partnerének szerepét.

Amit a cégek kínálnak: változatos szerepkör (a bérenc a társaság tevékenységi körének függvényében játszhat építészt, olaj mágnást vagy minőségellenőrt) és versenyképes fizetés (1000 dollár/hét). Követelmények: kellemes, de nem túl jó megjelenés, hogy a közönség nehogy modellnek nézze a fellépőt (sörhasúak előnyben), külföldi állampolgárság, meggyőző kézfogás és a kínai nyelvtudás komplett hiánya (a bér-külföldi szövege a bemutatkozással véget ér).  

Adódhat úgy, hogy a színésznek a vártnál jobban bele kell folynia a cég belső ügyeibe. Ezt Smith akkor tudta meg, amikor egy nap a rendőrség bekopogtatott hozzá, mert egyik hajdani kuncsaftja őt jelölte meg egy sikkasztási ügy felelőseként. Azóta csak biztonságos szerepeket vállal: napi pár órára helyet foglal megbízói irodájának azon pontján, ahol a legjobban látják az érkező és távozó ügyfelek. 

Szólj hozzá!

Címkék: Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://kisatlasz.blog.hu/api/trackback/id/tr25430454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása